Adventsproject nader belicht

Arjen van Steinvoorn
Reacties uitgeschakeld voor Adventsproject nader belicht

In dit bericht wordt het Adventsproject nader toegelicht

Zondag 1 december

De basis voor de adventsschikkingen bestaat uit een hoge driehoekige vorm waarom heen een kransen worden geschoven.
Driehoek
De driehoek staat symbool voor: ik, jij en God (ook wel: ik, de ander en het spirituele genoemd). Micha houdt zich in de verhalen volop bezig met de mensen en de wereld om hem heen en verwijst daarbij naar de genadige en rechtvaardige God.
Kransen
De kransen verwijzen naar de voortdurende cycli van beginnen en eindigen en opnieuw beginnen. Elk jaar wordt het opnieuw kerst, elk jaar ontvangen we waarschuwingen en altijd is er hoop op een toekomst.
Kleur en materiaal
Micha is een man van soberheid. In deze serie van adventschikkingen wordt soberheid verbeeld in de keuze van kleuren en materialen.
Horizontaal
De kransen worden horizontaal geplaatst. Micha geeft waarschuwingen over aardse zaken, het gaat over het leven op aarde.

1e Advent zondag 1 december
Tekst Micha 2:12: Ik zal ze samenbrengen als schapen en geiten binnen de omheining, als een kudde in de wei; het zal daar gonzen van de mensen.
Het geheel van deze schikking rust op drie steunen. Een oneindige cirkel van stekelig groen is als de omheining voor de kudde, beschermend. De drie steunen zijn stevig genoeg om alles te dragen en staan symbool, voor de Drieëenheid, of zelfs voor het gezin, moeder, vader, kind.
Micha beschouwt mensen als een kudde die beschermd wordt in de kring. Dat zien we hier. Met hier en daar een plukje schapenwol. Een cirkel is een sterke constructie en moeilijk te verbreken.

2e Advent zondag 8 december

Tekst : Micha 4 : 3 Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk, geen mens zal meer weten wat oorlog is. – Micha 4:3

Advent is toeleven naar de komst van de Vredebrenger bij uitstek.

De tweede krans is een met eucalyptusblad. De olie die je daaruit kunt winnen is reinigend en te gebruiken als je bent. De bladen met de opgerolde, scherpe punten, verwijzen naar wapens die onklaar zijn gemaakt. Mensen zullen vrede leren en weten dat dᴠleven dichtbij het van de Allerhoogste is. Het visioen van de wapens die zijn omgesmeed tot nuttige werktuigen hebben de heelheid van het volk op het oog en zijn daarom alleen al goed.