Expositie Martinikerk PERSBERICHT

Arjen van Steinvoorn
Reacties uitgeschakeld voor Expositie Martinikerk PERSBERICHT

PERSBERICHT

Legacy culturele hoofdstad  expositie “Een vrije geest ziet meer vogels”

Periode:  1 mei t/m  29 augustus

Het is traditie dat tijdens de zomermaanden in de Martinikerk te Franeker een expositie word georganiseerd door

Anita van Os van Galerie de Roos van Tudor.

Na de succesvolle Culturele Hoofdstad 2018 expositie met weefsels van Rita Kok is,  in het kader van de  legacy van de Culturele Hoofdstad, de thematische tentoonstelling “Een vrije geest ziet meer vogels” bedacht.

Voor middeleeuwse geleerden was het duidelijk: vogels zingen om God te loven met hun lied. Men beschouwde de vogels  de bemiddelaars tussen de aarde en de hemel. Vogels vertegenwoordigen lichtheid en vrijheid. Waarden die diep in de ziel resoneren. Engelen werden niet voor niets met vleugels afgebeeld.

Met dit gegeven zijn verschillende kunstenaars uitgenodigd om aan deze tentoonstelling deel te nemen.
Te zien zijn schilderijen, foto en film, tekeningen, grafiek, sculpturen en keramiek.
O.C. Hooymeijer, bekend van zijn kunstwerken, installaties en boeken over niet bestaande vogels, heeft de titel van de expositie bedacht.

Blikvanger is het  jacquard geweven gobelin van 150 x 225 cm “New Delhi” uit de serie “Faith” van textielkunstenares Barbara Broekman.
Het werk is gebaseerd op krantenfoto’s die zowel tragische gebeurtenissen verslaan als een uitzinnige schoonheid hebben. Van veraf lijkt het doek op een impressionistische schilderij, terwijl van dichterbij de voorstellingen in pixels uiteen vallen. Een benadering die zich verwant toont aan de schilderkundige traditie van het pointillisme waarin met gelijkwaardige stippen voorstellingen werden opgebouwd.
De voorstelling gaat over de door dieren bevolkte vuilnisbelt in New Delhi. In het midden van de rotzooi staat een koe als symbool van een hogere orde, die kijkt naar de vogels om hem heen. Het levert een statisch en verstild beeld op.

Bijzonder zijn de keramische “getijdenboeken”  van Nicolas Dings.
Een Getijdenboek is een handschrift dat in de Middeleeuwen gebruikt werd voor privé-devotie. Omdat gebeden op vaste tijden in de dag werden uitgesproken, noemde men ze Getijdenboeken oftewel Urenboeken. Geïnspireerd door deze handgeschilderde en kleurrijke bladzijden maakt Nicolas Dings daar hedendaagse variaties op in keramiek. Op tafels, kisten en ander meubilair zien we opengeslagen boeken die op beide zijden met elkaar een beeldrijm vormen, gemengd met hedendaagse thema’s en historische voorstellingen vormen ze een eigentijds verhaal van schijn en wezen.

Deelnemend kunstenaars:
Ton Bouchier                                   Abe Gerlsma                     Rita Kok                 Robin Shillcock
Barbara Broekman                         O.C. Hooymeijer              Henk Krist            Teigetje&Woelrat design
Jaap Deelder                                   Hans Jouta                        Ans Markus          Pim Velthuizen
Nicolas Dings                                   Dolph Kessler                   Johan Scherft      Saskia Wagenvoort
Anne Feddema  en vele anderen.

Kester Freriks, journalist, schrijver en vogelkenner opent de expositie op  13 april om 15.00 uur..

Martinikerk Breedeplaats Franeker
Openingstijden: maandag: 14.00 – 17.00 uur