Exposities in de Martinikerk

Home Exposities in de Martinikerk
September kunstexpositie in de Martinikerk

Het is september en in de prachtige Martinikerk in Franeker is de intussen al traditie geworden ‘september kunstexpositie’ te zien van nieuw werk van plaatselijke kunstenaars. Een indrukwekkend overzicht van de heel verschillende persoonlijke collecties, aangevuld met werk van speciaal uitgenodigde gast exposanten.

Dit jaar is die speciale aandacht er voor Hans Hoekstra. Hij is niet uit Franeker, maar door zijn familierelaties heeft hij juist veel gemeen met Franeker en in veel werk van zijn hand herkend u Friesland.

Hans Hoekstra is geboren in Nijmegen en hij werd docent beeldende vorming in het voortgezet onderwijs. Zelf zegt hij over zijn vorming: “Beeldend heb ik een brede opleiding gehad. Maar niet specifiek als “schilder” en ook niet als “beeldhouwer”. Mijn schildertechniek heb ik mij geheel zelf eigen gemaakt. En het maken van mijn metalen beeldjes ook. Daarom noem ik mijzelf autodidact.”

“Het Hollandse landschap neemt bij mij een grote plaats in. In elk schilderij gaat bij mij de zon op, of gaat hij onder. Ook speel ik graag met de dingen waarvan ik houd: huizen, molens, terpen, koeien, water, bootjes, fietsen…”

Een andere ‘première’ tijdens deze editie van de ‘september expositie’ betreft de kunst van Yvonne van der Graaf, bekend van de ‘Kunstkamer’ in Franeker. Over haar werk zegt ze: “Bij mijn schilderijen gaat het vooral om kijken en nog eens kijken. Niet altijd even gemakkelijk, maar dat is voor mij juist de bedoeling: ruimte te geven aan een eigen interpretatie.”

“De zoektocht, de kunstreis die ik maak, is al vroeg in mijn leven gestart, al tijdens mijn opleiding. Met mijn grafische achtergrond ben ik altijd in verbinding geweest met de wereld van kunst en cultuur. Inmiddels maak ik al jaren mijn kunstreis en zoals ik het voel ben ik daar nog steeds niet mee klaar. Het gevoel van waaruit ik werk is ‘van het niets naar het iets’. Mijn vaak realistische beeldtaal is in de loop van de jaren abstracter geworden en voornamelijk overgegaan in het maken van sfeer schilderijen. Voor mij is het belangrijk dat de schilderijen niet zijn voorzien van een titel; de toeschouwer mag er een eigen titel aan geven.”

Tijdens deze tentoonstelling is er ook een bijzonder fenomeen te zien, namelijk: enkele schilderijen geschilderd door twee kunstenaars samen. Op verzoek van de Grote Kerk in Leeuwarden maakten de Franeker kunstenaars Oesje Zegel en Douwe Elias samen vier grote schilderijen met als thema ‘de kruisiging’. Zegel en Elias kennen elkaar al lang en hebben als kunstenaars veel gemeen: een losse stijl, een voorkeur voor het grote gebaar en een groot gevoel voor dramatiek. De betreffende vier schilderijen hebben zij geschilderd vanuit een eigen interpretatie van de vier evangeliën, met elk hun eigen dramatiek: Van wanhoop via berusting naar verlossing. Je ziet het in de vier kunstwerken terug. Het ging Zegel en Elias niet om een realistische weergave van de nieuwtestamentische vertellingen, maar om de verbeelding van het gevoel dat ze oproepen. De vertaling naar een hoofdkleur was daarbij een speciaal punt van schilderkunstige aandacht.

Karin van Berne exposeert beelden. Binnen het beeldende oeuvre van Karin neemt keramiek een centrale plaats in. De klei wordt op verschillende manieren gevormd tot een opnieuw versteend object. Thema’s die in haar werk naar voren komen gaan over een innerlijke belevingswereld en de relatie die dat heeft met de wereld om je heen. Hoe mensen zich tot elkaar verhouden en welke vertrouwensband er is. Het ene werk lijkt dan ook vol zelfvertrouwen en het ander verschuilt zich achter een masker. De beelden zitten soms letterlijk vast in het staal of hout waarin Karin ze heeft vervat en er is zowel sprake van verbintenis als contrast, harmonie als het ongemak van menselijke emoties die je minder graag ziet. Diepgewortelde gevoelens worden aangesproken en de beschouwer geeft er zijn eigen invulling aan, associatief en gevoelsmatig.

Violeta Damen exposeert nieuwe werken, gemaakt in gemengde techniek. Daar zijn tekeningen bij in inkt op handgeschept papier, met geschilderde delen. Soms gebruikt zij ook stukjes textiel. Maar in haar tekeningen blijft de lijn altijd het meest belangrijk, alle andere technieken zijn er alleen om de indruk van de lijn sterker te maken. In haar laatste werken combineert zij steeds vaker de zwarte lijn met gekleurde delen. Haar tekeningen zijn zeer gedetailleerd, met veel verborgen objecten en meningen. Soms veranderen de door haar opgeroepen voorwerpen van de een in een andere en daarmee van de ene betekenis naar een andere. Haar tekeningen zijn daarmee ook droomachtig. Bijvoorbeeld de ‘gepersonaliseerde seizoenen’.

Het geëxposeerde werk van Erik Pater loopt doelbewust nogal uiteen in vorm en stijl. Erik laat een aantal werken zien waar hij het thema ‘De Zoektocht’ aan hangt. Bij het maken van een nieuw kunstwerk verandert hij telkens een heel klein beetje in de stijl en uiterlijke vormgeving. Er zijn aspecten die blijven, maar er verandert toch ook telkens wel wat. Na jarenlang aan ‘gewone schilderijen’ te hebben gewerkt, is hij een eigen pad opgegaan en maakt hij heel unieke kunstwerken in een eigen stijl. Met de werken die in de Martinikerk hangen wil Erik het publiek een kijkje geven in hoe zijn zoektocht, zijn reis in de kunst verloopt.

De expositie is de hele maand september te bezoeken, maandag van 14:00 tot 17:00 uur en dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Zondags gesloten.