Exposities in de Martinikerk

Home Exposities in de Martinikerk

Expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ in de Martinikerk, Franeker
3 april t/m 11 juni 2022

April: vrijdag en zaterdag van 14.00-16.00 uur.

Mei en juni: maandag van 14.00-17.00 uur, woensdag t/m zaterdag 11.00 tot 17.00 uur.

In de tentoonstelling ‘Componisten in oorlogstijd’ worden de levens van twintig in de Tweede Wereldoorlog vervolgde musici belicht met foto’s, documenten, brieven, tekeningen en stukjes muziek. De componisten werden vervolgd om hun afkomst of standpunten, doken onder, gingen in het verzet of werden gedeporteerd. Acht van deze componisten hebben de oorlog niet overleefd.
Tijdens de oorlog was hun werk verboden; na de oorlog werden hun namen en hun composities vergeten. Op initiatief van de Leo Smit Stichting krijgen de componisten een podium Friesland, in de Martinikerk te Franeker.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondagmorgen 3 april om 11.30 uur, aansluitend op de kerkdienst o.l.v. ds. Sytse Ypma. Eleonore Pameijer, artistiek leider en oprichter van de Leo Smit Stichting, zal een inleiding houden en op de fluit muziek van de vervolgde componisten ten gehore brengen.

Burgemeester Marga Waanders zal de tentoonstelling openen.

De reizende tentoonstelling is een initiatief van de Leo Smit Stichting

www.leosmitfoundation.org

www.forbiddenmusicregained.org

Voor meer over de Leo Smit Stichting: Luc den Bakker, zakelijk coördinator: 06 39639163. of Eleonore Pameijer, fluitiste en artistiek leider van het Leo Smit Ensemble: 06 10404347.

Email: secretariaat@leosmit.nl – zie ook https://leosmitfoundation.org/

En www.forbiddenmusicregained.org

Expositie ‘Noach’s animali’
 30 april – 28 augustus 2022

maandag: 14.00 – 17.00 uur en dinsdag t/m zaterdag: 11.00 – 17.00 uur
entree gratis

Het is traditie dat tijdens de zomermaanden in de Martinikerk te Franeker een expositie wordt georganiseerd door Anita van Os van Galerie de Roos van Tudor.

Dit jaar is gekozen voor het onderwerp: Animali, dieren.
Te zien zijn kunstwerken in alle soorten technieken, van olieverf schilderijen  tot bronzen beelden, aquarellen en etsen, fine art fotografie etc. en het onderwerp is vrij geïnterpreteerd door de kunstenaars.

Hebben dieren ook beschermengelen?

Dat vraagt Catrinus Spinder zich af met zijn werken Animals and Angels. Vogels nemen bij hem een belangrijke plaats in. Hij maakt zich zorgen over de vogels en toont ze ingepakt in plastic folie en fruitnetjes.

Ook het werk van Gemma Reuten is een aanklacht tegen de bio industrie het zijn portretten van bijvoorbeeld de plofkip, het varken en het eendagskuiken.

Grote blikvanger is de metershoge tekening met conté krijt van Sjoerd Janzen.

Deelnemende kunstenaars o.a.

Ton Bouchier, Hendrik Elings, Annette Gaijaard, Nikki Genee, Abe Gerlsma,  Grietje Huisman, Renee Marcus Janssen, Sjoerd Janzen Barbara Jonk, José van Kleef, Karin Mennen, Corjan Nodelijk, Hanneke Roelofsen, Maartje Roos, Catrinus Spinder, Maartje Strik, Gerrit Wijngaarden.

Contactpersoon: Anita van Os  info@roosvantudor.nl

www.pkn-franeker.nl / www.roosvantudor.nl