ZWO commissie

Home ZWO commissie

 

 

ZWO Project: ‘op de hoogte van Bolivia’

Zondag 23 oktober 2016 is het ZWO project die we voor 3 jaar steunen van start gegaan.

Hans Geerse voorzitter van “Stichting op de Hoogte van Bolivia” heeft zondagmorgen in de avondmaalsdienst uitleg gegeven over de Stichting en de 3 projecten die ze daar steunen.

De schaal collecte heeft € 659,30 opgebracht!!
Allen heel hartelijk bedankt voor dit hoge bedrag.

 

De ZWO heeft een kast ingericht met producten uit Bolivia.

Aan de ene kant hebben we een aantal dingen die een indruk van Bolivia geven zoals foto’s, muziekinstrumenten enz. In de andere kant staan handwerkproducten die gemaakt worden in het project Sartañani, zoals vilten pantoffels in verschillen maten voor kinderen en volwassenen, handgeborduurde kaarten, handschoenen, vingerpopjes etc. Mocht u belangstelling hebben? Er hangt een prijslijst in de kast.

 

 

Bolivia: Natuur en klimaat ~ De Andes

Door de veelzijdigheid van het Boliviaanse landschap, vooral qua hoogteverschillen, is Bolivia’s klimaat zeer gevarieerd per regio. Globaal is het land in te delen in drie regio’s: de Chaco (het zuid-oostelijke savanne gebied), het tropische noorden en oosten, en de Andes. De projecten die Stichting Op de Hoogte van Bolivia ondersteund, bevinden zich allemaal in El Alto, een grote stad in het Andesgebied.

Het Andesgebergte loopt van noord naar zuid dwars door Bolivia heen. Het bestaat uit twee evenwijdig lopende bergketens. Daar tussenin ligt in het noorden het Titicacameer en in het midden en zuiden de hoogvlakte (Altiplano – waarop El Alto is gelegen). In de tijd van de Inca’s en de Spanjaarden was dit gebied het dichtst bevolkt omdat het transport van noord naar zuid eenvoudig was: zo hoefde je geen bergen te passeren. De bergketens reiken tot boven de 6000 meter en op veel toppen ligt eeuwige sneeuw. Deze sneeuwkappen leveren drink- en irrigatiewater, onder andere voor de steden El Alto en La Paz. Vanwege de klimaatsverandering smelten ze echter in hoog tempo.

De Andes kent jaarlijks een natte en een droge tijd. In het noorden kan er in de regentijd wel 700 mm neerslag vallen, maar in het zuiden niet veel meer dan 150 mm. Ook koelt het ’s nachts vaak af tot onder het vriespunt, zeker in de droge tijd die samenvalt met de winter. Door de hoogte kan het dan extreem koud zijn, terwijl het overdag zo’n 15 graden wordt met een felle zon. Het zonlicht wordt immers maar weinig gefilterd door de atmosfeer. Ondanks de hoogte en het droge klimaat, groeit op de hoogvlakte een zeer grote variëteit aan granen en knolgewassen. Vooral het quinoa graan is erg voedzaam en wordt op verschillende manieren bereid in de Boliviaanse keuken. Daarnaast bevat een groot deel van de typische gerechten één of twee soorten aardappels. Voorbeelden zijn de pápa (lijkend op de gele aardappel zoals we die in Nederland kennen) en de chuño (een grijzige aardappel die wordt gevriesdroogd). Deze ingrediënten worden voornamelijk gebruikt voor de almuerzo (lunch), welke de belangrijkste – en voor sommigen de enige – maaltijd van de dag is in Bolivia. Tijdens feestelijke gelegenheden wordt dit vaak georganiseerd als aphtapi, waarbij alle aanwezigen iets bereiden om in gemeenschap te eten. Net als binnen onze christelijke traditie kennen de Bolivianen het bidden en danken. Het danken voor voedsel en dranken kent echter nog een ander ritueel: voordat men een eerste slok neemt uit zijn glas, worden er een paar druppels geplengd op de grond. Op die manier uiten de Aymará’s hun dankbaarheid aan moeder aarde (Pachamama) voor diens vruchtbaarheid. Meer over de inheemse Aymará cultuur volgt binnenkort in deze rubriek. Wilt u in de tussentijd alvast meer lezen? Bezoek dan de website www.opdehoogtevanbolivia.nl.

 

Bolivia: een stukje geschiedenis…

Voordat Bolivia een staat was en als land ‘ontdekt’ werd door de Spanjaarden, werd de centrale Andesregio al zo’n 7000 jaar bewoond. De eerste Andesbewonders leefden van het telen van aardappels, bonen, granen, fruitbomen en coca, het fokken van kameelachtigen zoals lama’s en alpaca’s (lijkend op de lama maar kleiner en met meer en betere wol), en van de visserij (in de streek rond het Titicacameer). Geleidelijk aan werden dorpen en steden gesticht. Een grote en belangrijke stad was Tihuanacu, ten zuiden van het Titicacameer. Van ongeveer 300 vóór Christus tot 1000 na Christus, was dat het middelpunt van een rijk dat liep van de Stille Oceaan tot aan het Amazonewoud, met een geschatte bevolking van zo’n 60.000 tot 120.000 mensen in haar bloeitijd.

 

In 1532 en 1533 veroverden de Spanjaarden, onder leiding van Francisco Pizarro, het gebied dat nu Bolivia heet. Zij maakten er een Spaanse kolonie van. De Spanjaarden en hun in Bolivia geboren nazaten (Criollos) vormden de sociale bovenklasse. De meerderheid van de bevolking bestond echter nog steeds uit inheemse mensen. Die inheemse bevolking werd veelal uitgebuit als slaven in onder meer de mijn- en landbouw. Gek genoeg was het juist de Criollos elite die rond 1800 de inheemse bevolking achter zich kreeg om zich te bevrijden van de Spaanse kroon. Op 6 augustus 1825 werd de onafhankelijkheid dan ook een feit. Gezien de grote rol van Simón Bolívar daarin, werd de nieuwe staat “Bolivia” naar hem genoemd.

Helaas kwam met de onafhankelijkheid geen vrijheid voor de inheemse mensen. In plaats daarvan werden hen nog steeds hun eigen land en samenlevingsstructuren ontnomen. Bovendien ontstond er een tijd van vele regeringswisselingen en staatsgrepen. Ook vonden vele oorlogen met de omringende landen plaats, waardoor Bolivia grote stukken grond verloor. Een belangrijk stuk land dat verloren is gegaan lag aan zee, en vormt onderdeel van het huidige Chili. Het verlies van de toegang tot zee wordt nog jaarlijks herdacht in Bolivia op de “Dia del Mar” (dag van de zee) op 23 maart.

 

In de 20e eeuw lijkt dan 1952 een belangrijk keerpunt te zijn. In dat jaar ontstond een revolutie onder leiding van Victor Paz Estenssoro van de linkse vrijheidsbeweging Movimiento Nacional Revolucionario (MNR) (Nationaal Revolutionaire Beweging). De MNR kwam aan de macht en voerde een groot aantal ingrijpende hervormingen door. Een voorbeeld is het algemeen stemrecht, zodat ook de inheemse bevolking kon deelnemen aan de democratie. Helaas ontstond al gauw een nieuwe elite en een kapitalistisch georiënteerde samenleving (met verschillende staatsgrepen) die sterk onder invloed staat van de Verenigde Staten. Ook in de tweede helft van de 20e eeuw en tegenwoordig blijft de sociale dynamiek tussen elite en inheemse bevolking een actueel thema. Daarover de volgende keer meer in deze rubriek. Wilt u in de tussentijd alvast meer lezen? Bezoek dan de website www.opdehoogtevanbolivia.nl.

 

Wilt u dit doel steunen geeft dan een gift of schenkingen op rekeningnummer NL88 RABO 0152307192 ten name van Stichting Op de Hoogte van Bolivia te Meppel.